Skip to main content

APK in eigen beheer

Komt de APK weer om het hoekje kijken? Garage Ebus keurt uw auto. Mochten er reparaties gedaan moeten worden die noodzakelijk zijn voor de APK zullen we eerst met u overleggen. Uw auto wordt nagekeken en waar nodig in overleg gerepareerd.

Waarom APK Keuren

De redenen waarom u naar de APK keuring moet met uw auto, liggen voor de hand. Eerst en vooral is het bij wet verplicht, in heel Europa. Daarnaast is het uiteraard goed voor uw eigen veiligheid. Als u geen boete wilt betalen dan maakt u vóór de vervaldatum van de APK een afspraak.

Wettelijk verplicht

Het is door Europa verplicht om uw auto volgens de voorgeschreven bepalingen te laten keuren. De APK keuring wordt bij nieuwe auto’s om de drie of vier jaar uitgevoerd. Bij tweedehands wagens gebeurt die om het jaar of om de twee jaar, afhankelijk van de datum dat hij voor het eerst op de weg is toegelaten. De controle is streng, met de bedoeling om vervuilende en onveilige voertuigen uit het verkeer te halen. Dit voor de veiligheid van uzelf en uw mede-weggebruikers.

Voor uw eigen veiligheid

Als u onderweg bent is niets zo vervelend als langs de weg kamperen door pech aan uw auto. Daarom is het aan te raden om uw voertuig regelmatig, misschien zelfs ook buiten de APK keuring om, te laten controleren. Bij de APK keuring wordt de ophanging van uw auto nagekeken, maar ook de vergrendeling, de registratie, de verlichting, de voorruit, de gordels, de stuurinrichting, de carrosserie en de remmen. Als dat allemaal in orde is, kunt u veilig de weg op. U krijgt van de keuringsinstantie een rapport mee waarop staat of uw auto goedgekeurd is of niet. Als u het niet eens bent met de beslissing, dan kunt u een herkeuring aanvragen bij de RDW. U gaat daarvoor zo snel mogelijk in beroep bij het regiokantoor van de RDW in uw buurt. Uw voertuig mag niet verplaatst worden. Een nieuwe keuring vindt normaal gezien nog dezelfde dag plaats.

Na vervaldatum mogelijk boete

Ongeveer 11 weken voor de vervaldatum van uw APK keuring krijgt u van de RDW een brief. Tot twee maanden voor de vervaldatum mag u uw auto laten keuren. Bent u te laat, dan mag u in principe enkel nog met uw auto naar de garage rijden. Uw auto is dan ook niet verzekerd, aangezien in de wet staat dat dat alleen kan wanneer hij APK gekeurd is. Wanneer bij een politiecontrole blijkt dat uw auto niet gekeurd is, kunt u een boete krijgen tot € 103,50.